[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 2 - ( فروردین و اردیبهشت 1402 ) ::
جلد 12 شماره 2 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی و روانسنجی "مقیاس پایداری اجتماعی در محله ی شهری" در شهر زنجان
معصومه شاکری نژاد ، عاطفه دهقان توران پشتی ، اسماعیل شیعه
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب ، dehghan.at@gmail.com
چکیده:   (55 مشاهده)
مقدمه: پایداری اجتماعی، یکی از مهم­ترین عوامل در برنامه­ریزی­ها و مدیریت شهری است و نیازمند ابزاری روا و پایا می­باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس پایداری اجتماعی در محله ی شهری" ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر، از نوع روش شناسی است. در ابتدا، مروری وسیعی بر متون مربوط به موضوع پژوهش شامل اسناد کتابخانه­ای و مقالات علمی از سال 2012 تا 2021 انجام شد و با تحلیل آن­ها در قالب فرم استخراج داده­ها، "مقیاس پایداری اجتماعی" طراحی شد. سپس، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوای مقیاس با نظرخواهی از 15 تن متخصص در رشته علوم اجتماعی و شهرسازی و برنامه ریزی شهری با روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و روایی همگرا و روایی واگرا با توزیع مقیاس طراحی شده بین 480 تن ساکن محله کارمندان شهر زنجان به روش نمونه­گیری در دسترس بررسی گردید. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد. داده­ها، در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و آموس نسخه 24 تحلیل گردید.
یافته­ها: در بخش کیفی، "مقیاس پایداری اجتماعی در محله ی شهری" با 35 عبارت طراحی شد. در بخش کمی، نسبت روایی محتوا و  شاخص روایی محتوا اندازه گیری شد و 11 عبارت حذف گردید و 24 عبارت باقی ماند. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی با 480 تن ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام و نتایج، 4 زیر مقیاس نشان داد. روایی همگرا 50/0 و روایی واگرا 71/0 به دست آمد. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ، برای 4 زیرمقیاس امنیت، مشارکت، تعلق مکانی و عدالت فضایی به ترتیب 74/0، 76/0، 79/0 و 90/0 و برای کل مقیاس، 88/0 به دست آمد.
نتیجه­گیری: "مقیاس پایداری اجتماعی در محله ی شهری" با 24 عبارت و 4 زیر مقیاس، روا و پایا می­باشد. پیشنهاد می­گردد از مقیاس طراحی شده، در پژوهش­های مرتبط با پایداری اجتماعی در محله ی شهری استفاده شود.

 
واژه‌های کلیدی: پایداری اجتماعی، روانسنجی، طراحی ابزار، مقیاس.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت سلامت و رفاه اجتماعی
دریافت: 1401/6/17 | پذیرش: 1401/10/20 | انتشار: 1402/1/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shakerinezhad M, Dehghan touranposhti A, Shieh I. Development and Psychometrics of "Social Sustainability Scale in Urban Neighborhood" in Zanjan City. JHPM 2023; 12 (2)
URL: http://jhpm.ir/article-1-1583-fa.html

شاکری نژاد معصومه، دهقان توران پشتی عاطفه، شیعه اسماعیل. طراحی و روانسنجی "مقیاس پایداری اجتماعی در محله ی شهری" در شهر زنجان. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت 1402; 12 (2)

URL: http://jhpm.ir/article-1-1583-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 2 - ( فروردین و اردیبهشت 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مدیریت ارتقای سلامت  Journal of Health Promotion Management
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4549